Wij staan voor Ons Vinkel

Wedstrijdverslag - 20 oktober

20 oktober 2024
Een sterk EVVC behaalt een knappe en zwaarbevochten uitoverwinning bij ODC. In een vermakelijke wedstrijd tussen twee aanvallende en voetballende teams is de Vinkelse ploeg de betere. In de eerste helft moet het niet voor het eerst dit seizoen terugkomen van een vroege achterstand, maar dat doet EVVC met verve. Het speelt één van de betere wedstrijden onder Ramon van Rixtel, zeker op vreemde bodem, en er is dan ook weinig af te dingen op de Vinkelse zege. Dankzij de eerste uitoverwinning in de competitie is EVVC nu medekoploper.

EVVC en ODC troffen elkaar voor het laatst in de periode 2014-2016, toen beide clubs uitkwamen in de tweede klasse. Destijds leverden de onderlinge duels in Boxtel veel doelpunten op, met beide keren een Boxtelse zege. De thuisduels van EVVC eindigden in een gelijkspel. ODC keert nu als overtuigend kampioen van de vierde klasse terug in de competitie met EVVC. Het beleeft daarin een goede start met ondanks een loodzwaar programma 7 punten uit 4 wedstrijden, evenveel als EVVC. Dat doet het met een frisse jonge ploeg, die het deze zondag dus opneemt tegen een ervaren Vinkelse ploeg. Ondanks het verschil in leeftijd is de speelwijze van beide ploegen gelijk: verzorgd voetbal met veel energie. Dat zorgt dan ook voor een uiterst vermakelijke wedstrijd op het Boxtelse sportpark Molenwijk.

EVVC zit vanaf het begin goed in de wedstrijd, maar moet na tien minuten spelen wel de openingstreffer incasseren. Een Boxtelse aanval wordt goed uitgespeeld en fraai in de verre kruising afgerond door Tijn Trommelen: 1-0. EVVC laat zich niet van de wijs brengen en zet nog maar eens extra aan. Vanuit de opbouw combineert het vlot richting het Boxtelse doel en houdt tussendoor volop druk op het balbezit van de tegenstander. Halverwege de eerste helft leidt één van die aanvallen tot een Vinkelse corner. Die zijn al weken op rij levensgevaarlijk, en ook nu is het raak. Bij de tweede paal kopt Jorg van Schaijk richting doel, waar de altijd alerte Guus van der Rijt de bal binnen frommelt: 1-1. EVVC gaat door en niet veel later levert de mooiste aanval van de wedstrijd de Vinkelse voorsprong op. Bart Haerkens bereikt met een strakke crosspass de opkomende Jorg van Schaijk. Hij legt terug op Gerwin van den Boom, die het strafschopgebied in versnelt en vanaf de achterlijn voorzet op Rob van Dijk: 1-2. Ook met een voorsprong op zak blijft EVVC vooruit gaan, maar kansjes op een derde treffer worden voor rust niet meer benut.

In de tweede helft gaat EVVC verder met vooruit drukken en kansen creëren. De aanvallers maken het de Boxtelse verdediging moeilijk, terwijl de Vinkelse achterhoede weinig tot geen kansen weggeeft. Bijna lijkt EVVC de voorsprong te verdubbelen, maar vrij voor de goal kan Rob van Dijk net niet bij de voorzet van Gerwin van den Boom. Als ODC richting het einde van de wedstrijd meer mensen naar voren stuurt, ontstaan er nog meer ruimtes voor EVVC. Een onbesuisde actie van de Boxtelse keeper levert tien minuten voor tijd een uitgelezen mogelijkheid op om de wedstrijd te beslissen. Een steekpass op Bart van Griensven wordt onderschept, maar de uitkomende doelman haalt de rechtsback zonder bal in de buurt alsnog onderuit in het strafschopgebied. De goed leidende scheidsrechter Geurtsen laat de hele wedstrijd al veel doorgaan, maar kan hier niet anders dan een strafschop geven. Aanvoerder Gerwin van den Boom schiet het cadeautje binnen, al is het met enige assistentie van de paal en doelman. De wedstrijd lijkt dan beslist, maar wordt toch nog spannend als ODC vlak voor tijd 2-3 maakt. De resterende tijd is echter tekort, en de Vinkelse verdediging vandaag te solide, om nog echt gevaarlijk te worden. Pim van der Doelen en Joep de Werd krijgen zelfs nog grote kansen op een Vinkels doelpunt, maar het blijft bij 2-3. Na het laatste fluitsignaal gaan de Vinkelse handen de lucht in voor een verdiende overwinning.

Door de overwinning stijgt EVVC naar de tweede plaats in de competitie, met evenveel punten als koploper Berghem Sport. Dat de verschillen in deze competitie minimaal zijn is duidelijk, en wordt nog maar eens bevestigd door de stand. EVVC heeft na een valse start in Den Dungen de juiste vorm te pakken, en kan als medekoploper zomaar wederom meestrijden om de eerste periodetitel. Prettig daarbij is dat het niet alleen in eigen huis resultaten haalt, maar nu voor het eerst in een half jaar (1-2 uit bij Nooit Gedacht) weer een uitwedstrijd voor de competitie wint. Volgende week geen competitievoetbal, maar speelt EVVC thuis voor de beker tegen tweedeklasser ZSV.